BMW Spartanburgo gamykloje sėkmingai išbandė robotą humanoidą

BMW humanoidas robotas

Robotai automobilių gamyklose naudojami nuo 1961 m., pradedant suvirinimo darbais „General Motors” gamybos linijoje. Dabar jie dirba kartu su žmonėmis ir atlieka tikslias ir daug jėgos reikalaujančias užduotis, pavyzdžiui, manipuliuoja sunkiomis dalimis. Naujos kartos humanoidiniai robotai jau bandomi, taip pat ir BMW gamykloje Spartanburge, Pietų Karolinoje.

Priešingai nei „Tesla”, kuri kitais metais planuoja sukurti savo dvikojį robotą darbui prie savo gamybos linijos, BMW pasitelkė robotą iš „Figure AI”. Figure 02 robotas turi šešiolika laisvės laipsnių turinčias rankas, kurių jėga prilygsta žmogaus jėgai.

BMW humanoido roboto testas

„Džiaugiamės galėdami pristatyti Figure 02, mūsų antrosios kartos humanoidinį robotą, kuris neseniai buvo sėkmingai išbandytas „BMW Group” Spartanburgo gamykloje. Figure 02 pasižymi didele technine pažanga, kuri leidžia robotui visiškai savarankiškai atlikti įvairias sudėtingas užduotis”, – sakė Figure AI įkūrėjas ir generalinis direktorius Brettas Adcockas.

BMW norėjo išbandyti, kaip integruoti humanoidinį robotą į gamybos procesą, kaip priversti robotą sąveikauti su gamybos linijos programine įranga ir darbuotojais, ir nustatyti, kokių reikalavimų reikės norint įtraukti robotus į procesą.

Figure robotui buvo pavesta įstatyti lakštinio metalo dalis į laikiklius, kurie yra važiuoklės gamybos proceso dalis. BMW teigimu, ši užduotis reikalavo ypatingo miklumo, o žmonėms buvo ergonomiškai nepatogi ir varginanti.

Dabar, kai bandymai baigti, robotas Figure nebedirba Spartanburge, o BMW teigia, kad „neturi aiškaus tvarkaraščio”, kaip humanoidinius robotus įtraukti į savo gamybos linijas.

„Robotikos vystymasis yra labai perspektyvus. Atlikę ankstyvą bandomąją operaciją, dabar nustatome galimus humanoidinių robotų pritaikymo gamyboje būdus. Norime lydėti šią technologiją nuo jos kūrimo iki pramoninio pritaikymo”, – sakė už gamybą atsakingas BMW valdybos narys Milanas Nedeljkovičius.

Technologijų naujienų ir apžvalgų autorius. TechnoLife.lt portalo vyr. redaktorius. El. paštas: vytautas@technolife.lt